Wedstrijden Rijden

Algemeen
Om aan wedstrijden deel te mogen nemen, moet de pony/het paard zowel ingeënt als gechipt zijn en moet de pony officieel gemeten worden.Vervolgens kan je bij de KNHS een startpas aanvragen. Je krijgt dan een combinatienummer. De startpas wordt tegenwoordig digitaal toegestuurd. Deze moet je samen met het paspoort van je pony/paard op concours kunnen tonen aan de jury.

Een overzicht van de kosten voor lidmaatschap KNHS, startpas, en het lidmaatschap op het tijdschrift Paard & Sport, e.d. staan vermeld op de site van de KNHS.

Te rijden proeven
Voor iedere maand zijn twee proeven uitgeschreven die gereden kunnen worden. Maar een organisatie kan er ook voor kiezen om andere proeven te laten rijden. Dat moet dan in het vraagprogramma staan. Hier vind je een overzicht van de te rijden proeven per maand en kun je de proeven zelf downloaden. Je kunt ook bij de KNHS een proevenboekje bestellen of dit kopen in een ruitersportzaak en je kunt een handige app van de KNHS installeren, waarop je de proeven kunt lezen en bekijken door middel van een video. Gemiddeld duurt een proef 5,5 tot 6 minuten.

Open wedstrijden
Voor open wedstrijden moet inschrijfgeld worden betaald. Dit varieert per concours. Soms zijn er geldprijzen en soms is er  eremetaal te winnen. Je kan dit vantevoren bekijken via het vraagprogramma op Startlijsten.nl. Op die site worden ook de startlijsten gepubliceerd. Ons eigen Concours Hippique is bijvoorbeeld ook een open wedstrijd.

jeugdlid

Kringwedstrijden
Wil je deelnemen aan kringwedstrijden (± 10 x per jaar), dan kan je voor € 25 euro een kringkaart kopen. Deelname aan de kringwedstrijden is dan gratis. Je kunt geen geldprijzen winnen bij een kringwedstrijd, alleen een lintje. Uiteraard tellen je winstpunten wel mee en kun je voor je jezelf en de vereniging strijden om de beste plaats over het jaar genomen. Hiermee kan de vereniging een geldbedrag winnen.

Kleding
Voor het wedstrijdtenue geldt het wedstrijdreglement van de KNHS. Je rijdt op concours meestal met een wit dekje en een concoursjasje of bodywarmer en een witte broek. Je mag geen beenbeschermers of springschoenen om laten tijdens de proef. Het gebruik van een oornetje is wel toegestaan en t/m de klasse L2 mag je met een zweep rijden. Uiteraard rijd je altijd met cap en rijlaarzen/chaps, dus ook op concours.

Het vervoer naar de wedstrijden regel je zelf.

Inschrijven
Je kunt je digitaal inschrijven via de KNHS-site of via Startlijsten.nl. Meestal kun je je ook via de e-mail aanmelden bij een wedstrijdsecretariaat. Daarvoor moet je een ingevuld inschrijfformulier bijvoegen.

Op concours
Wees altijd op tijd aanwezig, want als er uitvallers zijn, moet je misschien eerder starten als er niet op een vaste tijd gestart wordt. Ga je losrijden, meld je dan even bij de ringmeester, zodat die weet dat je er bent.

Vragen?
Heb je nog vragen over dit onderwerp, vraag het aan je instructie of neem contact op met de wedstrijdsecretaresse Margrit Mensen via wedstrijdsecretariaat@outlook.com. Er is ook veel informatie te vinden op de website van de KNHS.

Op Startlijsten.nl vind je niet alleen de vraagprogramma’s en startlijsten, maar ook de uitslagen van alle verenigingen die meewerken aan deze site. (http://www.startlijsten.nl/startlijsten_zoeker/zoeker.php)

Regio Wedstrijdkalender
Wil je een compleet overzicht van alle wedstrijden die in de regio zuidoost Drenthe worden gehouden?Kijk dan op de website van de Kring www.krizod.nl en of http://www.paardensportdrenthe.nl/

Inschrijfformulier voor wedstrijden vind je middels onderstaande link:

Inschrijfformulier-Dressuur-en-Springen

Reacties zijn gesloten.