Rijbaanregels voor Ruiters & Amazones

RIJBAANREGELS VOOR RUITERS

Net als in het verkeer gelden er ook regels in de rijbaan. Ruiters dienen zich aan de onderstaande rijbaanregels te houden. Begrijpt u een of meer regels niet? Uw instructeur geeft u graag een toelichting.

 

§  Bij het rijden dienen alle ruiters een goed passende veiligheidshelm met CE-markering en EN-1384 teken te dragen.

§  Bij het rijden dienen de schoenen ruim in de stijgbeugel te zitten.

§  Bij het rijden dienen alle ruiters rijlaarzen te dragen of stevige schoenen met een gladde doorlopende zool en een hak, gecombineerd met chaps.

§  Bij het rijden dienen grote, uitstekende sieraden en te losse kleding te zijn af- c.q. uitgedaan.

§  Het voornemen om in of uit de rijbaan te gaan, moet luid worden aangekondigd en hiervoor moet toestemming zijn gevraagd.

§  Op en afstijgen op de AC-lijn.

§  De combinatie welke op de linkerhand rijdt, heeft het bij elkaar passeren voorrang op de hoefslag ( dus rechts houden).

§  In stap, hoefslag vrij houden.

§  Degene die een snellere gang heeft en/of zijgangen rijdt heeft altijd voorrang. (Dit is bedoeld wanneer je op dezelfde hand rijdt en je kunt elkaar zien. Wanneer je achter iemand rijdt en jij bent in een snellere gang, dan passeer je of je rijdt een volte).

§  Niet snijden en elkaar de ruimte geven bij het passeren.

§  Het springen over een hindernis moet worden aangekondigd als er ook andere ruiters in de rijbaan rijden.

§  Mest opruimen.

§  Indien met meerdere combinaties in een les, op teken van de instructeur van hand veranderen. Zo voorkom je ongelukken.

§  Wees achtzaam en collegiaal wanneer er ruiters met jonge, onervaren paarden in de baan aanwezig zijn. Geef voorrang waar kan en houd afstand.

Reacties zijn gesloten.